Pop för orkester: Meilyr Jones

Det har blivit mycket orkesterpop på sistone. Först den tidigare outgivna ‘On Our Way Home” med Mortimer från 1969. Sedan konserter med Jakob Hellmann och Eggstone, båda med Malmö symfoniorkester fast med olika upplägg. Och nu kommer Meilyr Jones nya singel.

I popmusik används orkestrar nog mest för at förstärka befintliga uttryck; som ett slags ackompanjemang till vad popgruppen redan spelar. Både Mortimer och Eggstone är lysande exempel på att det går att balansera rätt och skapa något unikt. Annars är det nog mycket bling-bling i genren.

Jakob Hellman å andra sidan möter orkestern ensam med gitarr. Han låter därmed orkestern stå för det centrala och nöjer sig med att själv kompa eller kanske emellanåt göra något mindre solostick. Genom att låta sin röst utsättas för ett helt hav av instrument lyckas han skapa en annan sorts magi.
Meilyr Jones gör som Hellman. Men där Hellman är manisk och tar i från tåspetsarna är Meilyr istället melankolisk och återhållsam med rösten. Men resultatet är icke desto mindre magiskt.

Jag fortsätter att spela och älska Meilyr Jones soloplatta ‘2013’ som kom för ganska precis ett år sen – och singeln ‘Watchers’ fortsätter i samma geniala stil med en sex minuter lång orkesterextravagans. Kanske är mina öron trötta på alla samples och söker sig självmant till musik med riktiga akustiska instrument? Kan inte få nog av denna låt just nu!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: