Ur Apple’s arkiv: Mortimer

Om ny musik av denna kaliber kommit hade den direkt kultförklarats. Men nu är det bara skivan som är ny och kultförklaringen lär tyvärr utebli.
Att lyssna på ‘On Our Way Home’ av Mortimer är att bokstavligen att stiga rätt in i en tidskapsel. Skivan spelades in 1969 och nästan ett halvt århundrade senare kommer den nu äntligen ut.

60-talet är plötsligt här i rummet, jag andas in det genom näsborrarna och fyller lungorna. Det finns en nästan kusligt förstärkt känsla av rumslig närvaro när den ännu nyfiket ungdomliga popmusiken nu väcks ur sin törnrosasömn.

Sommaren 1968 tog sig Mortimers trummis Guy Masson objuden in på en hotellfest i New York och lyckades få ett exemplar av debut-LP:n överlämnat till en av gästerna; John Lennon. När bandet sedan åkte till London ett halvår senare stegade de upp till Apple Records och fick mot alla odds skivkontrakt.

Så går det till när drömmar blir sanna.

Men drömmar är opålitliga. Plötsligt tar de oväntat mardrömslika vändningar.

Under namnet Teddy Boys hade Mortimer spelat in en skiva redan 1966 men utgivningen stoppades när skivbolaget köptes upp av en man vid namn Allen Klein. När Mortimer är klara med sin skiva för Apple tar samme Klein över som chef och stoppar utgivningen igen.

Det blev slutet för Mortimer. Masson dyker upp på Van Morrisons ‘Moondance’ men i övrigt spelar medlemmarna aldrig in något igen. Endast basisten Tony Van Benschoten är kvar i livet när skivan nu kommer ut.

Och vilken skiva! Mortimers akustiska folkpop har här förstärks med honungslena stråkar, klagande körer, maffiga blåssektioner, afrikanska rytmer och den allra bästa analoga inspelningsutrustning som fanns att få för pengar. Musiken är välskriven, välspelad, välarrangerad och andas popsike i varje penseldrag.

Det är bara Paul McCartneys inledande ‘On Our Way Home’ som inte riktigt håller måttet. Mortimer var inte heller nöjda, men man säger inte nej till en låt av Macca när man har kontrakt med hans skivbolag och produceras av hans flickväns brorsa.
Beatles gav senare ut låten som “Two of Us” och deras version är överlägsen.

Så hoppa över första spåret. Men i övrigt är detta en otrolig skiva som ingen popälskare får missa. Släpps 17e mars på RPM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: