Hej kyckling!

Stephen EvEns heter egentligen Stephen Gilchrist och hans anspråk på att vara husgud i mitt hem bygger på att han under en decembervecka 2004 var trummis i Cardiacs. Kan man bygga såna anspråk på en enda vecka? För min del räcker det! (Att han mest är känd som trummis åt Graham Coxon är ovidkommande.)

“Bonjour Poulet” – alltså något i stil med “Hej kyckling” – är hans debut under någotsånär eget namn, trots att han gjort två skivor tidigare som Stuffy / the Fuses.

Inte helt oväntat öppnar plattan med några skruvade rader direkt från Tim Smiths melodiburk. Men även om Cardiacs fortsätter dyka upp som influens både här och där är detta främst ett ganska lågmält och skrangligt gitarrpoppalbum med självironiskt vardagsbittra texter om livets missförstånd och missöden.

Omslagstexten summerar ganska bra Stephens livsfilosofi: “I should have kept notes on who and where. I should have paid more attention at school. I should have been a better person. ” Samtidigt som han lovar att han ska försöka förbättra sig vet vi att det inte blir av.

Här finns inte mycket till polerade ytor och glamour. Produktionen anstränger sig inte heller för att skyla över eventuella skavanker. Men det behövs förstås inte. Låtmaterialet är både varierat och starkt, och Stephen vet precis hur en balansakt av det här slaget går till. Hans bakvända charm firar hela tiden triumfer.
Ungefär som hos John Otway är humorn lika dum som kul och jag kan inte hålla tillbaka skrattet när jag läser informativa snuttar som: “All songs recorded between now and then.”

En helt nödvändig skiva alltså, som förstås finns på Bandcamp, eller ännu hellre direkt från onophonic.com.

Däremot måste jag avsluta med en länk till videon för låten “Evil Twins” med sagolika Jo Spratley som terapeut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: