National Health i slow motion

a4220728961_10

Anledningen till att jag fortsätter skriva dessa skivrecensioner som få läser kanske är terapeutisk. En artistintervju i Strange Days Magazine är enkel att göra och ger mig tiotusentals läsare. Men skivrecensioner är svårt – och de skivor jag lyssnar mest på är allra svårast att skriva om.

“Il misantropo felice” av Brežnev Fun Club är den platta jag lyssnat i särklass mest på sen den kom för två år sen och den lyckades jag aldrig få ur mig ett vettigt ord om.
Hittills i år finns det ingen skiva som snurrat lika mycket som “Infernal Spheres” av Karda Estra och jag vet redan från början att jag inte kan uttrycka i ord varför det är så.

Det får bli stödord istället.

Cardiacs – ett av världens 12 underverk. Redan att Kavus Torabi ger ut Karda Estra på etiketten Believers Roast gör dem en del av post-Cardiacs-scenen med artister som Stars In Battledress, North Sea Radio Orchestra, William D Drake, Arch Garrison och Knifeworld. Jag avgudar dem alla, urskiljningslöst.

Canterbury – den musikgenre som jag gillar mest av alla. När en vän till mig sa att “Infernal Spheres” låter som en långsam version av National Health tänkte jag “ja, exakt så är det!”

Engelsk TV – gamla engelska TV-serier är bäst. Men även om hauntology är helt OK som musikgenre, så låter musiken bara i undantagsfall låter som Ghost Box-banden. I verkligheten är det högt och lågt, inte bara serier som “Children of the Stones” eller “The Owl Service”. Det finns exempelvis även “The Wombles” eller barnserier som har fått musikalisk språkdräkt av Vernon Elliot. Inte ens “Dr. Who” är uteslutande ljudsatta av BBC Radiophonic Workshop.
Men “Infernal Spheres” täcker hela detta spektrum. Högt och lågt. Övernaturligt och trivialt. Konstiga ljud och trallvänligt. Samtidigt förpassat till en annan dimension.

Detta blev inte mycket till recension. Snälla, lyssna på “Infernal Spheres” själv istället.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: