Svensk teater

a3567649986_10

“Broken Circle” är platta två av fyra för svenska duon Greek Theatre. Enligt legenden skrev Sven Fröberg och Fredrick Persson musiken till just fyra plattor under några ytterst kreativa sommarmånader 2009. Och när de fyra plattorna är gjorda är det slut.

Om första plattan “Lost Out At Sea” var psykedeliskt förankrad utanför den kaliforniska västkusten och guppade mjukt men episkt i brisen, känns det som nya plattan ger sig ut på djupare vatten.
De episka inslagen är tydligare, musiken är otroligt välarrangerad och blir till en serie musikaliska smekningar. Dynamiken är som ebb och flod; bitvis är det sparsmakat, nästintill tyst, och andra gånger är det riktiga crescendon. Nyttigt motgift till all bullrigt hårdkomprimerad musik som omger oss.

Ibland får mig musiken att tänka på “The Story of Simon Simopath” av Nirvana. Även de var en duo, fast engelsk trots att Alex Spyropoulos var grek. Nirvana kombinerade en välpolerad yta med popmusikaliskt djup.

Samtidigt finns här en introspektiv, kanske skandinavisk sorgsenhet som känns helt egen.

En platta som kräver uppmärksamhet – men som också tål det!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: