Hauntologisk psykedelia

a1037551996_10

Om filmen ‘The Wicker Man’ hade haft ett soundtrack som baserades på psykedelisk rock istället för folk skulle det ha låtit som finska Octopus Syng och inte som Radiohead’s ‘Burn the Witch’.
Precis som på tidigare plattor andas ‘Hollow Ghost/Rochelle Salt’ tidsanda i varje detalj; inspelningen låter helt analog, instrumenten är tidstypiska, produktionen är en studie i 60-talsljud. Musiken har hauntologiska undertoner och en motsvarande letargiskt nedskruvad mystik – men är förstås något helt annat än vad den utger sig för att vara, eftersom äktheten givetvis är konstruerad.
Men trots att det ljudrum Octopus Syng skapar är både tillbakablickande och märkligt stillastående, svänger det friskt om deras popmusik. Jag älskar det. Och ‘Hollow Ghost/Rochelle Salt’ är nog deras bästa platta hittills!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: